Hét új alacsony padlós, a jelenleginél korszerűbb és környezetkímélőbb autóbuszt állítottak forgalomba november közepétől a szombathelyi tömegközlekedésben.

Az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján a Volánbusz jelenleg 46 autóbuszt közlekedtet Szombathelyen; ezeket átlagosan 14 évnél hosszabb ideje használják, a legnagyobb befogadóképességű csuklós autóbuszok átlagéletkora pedig 23,1 év.
A tömegközlekedésre a korábbi években 400 millió forintot fordított az önkormányzat, melynek költsége jelenleg még akkor is meghaladná az évi 600 millió forintot, ha nem korszerűsítenék a járműparkot.
A polgármester szavai szerint választási ígéretüknek is eleget tesznek azzal, hogy igyekeznek korszerűbbé, kényelmesebbé és környezetkímélőbbé tenni a szombathelyi autóbusz közlekedést, az emelkedő költségek ellenére is vállalják a járműpark fiatalításához szükséges többlet finanszírozást, évi 56 millió forintos lízingdíj kifizetését.
Az új alacsony padlós, klímával és Euro 6-os normát teljesítő diesel motorokkal felszerelt Mercedes-Benz Connecto típusú csuklós autóbuszon 37 ülőhely és 84 állóhely lesz, az új buszokat főleg a legsűrűbben használt vonalakon közlekedtetik majd, figyelve arra, hogy például iskolakezdés előtt és a tanítás befejezése után csökkentsék a zsúfoltságot.
Egy olyan környezetbarát tömegközlekedés kialakítása a céljuk, ami hosszabb távon – a koronavírus utáni időkben – valós alternatívája lehet az autós közlekedésnek Szombathelyen.

- Hirdetés -

MTI hír