Hamarosan itt a fűtési szezon, néhány praktikával, egy kis odafigyeléssel nemcsak komfortosabbá tehetjük a környezetünket, hanem költségkímélővé is, hiszen ez az egyik legnagyobb havi vagy éves költség az otthonunk fenntartása esetében. Az igazi hideg beállta előtt fontos a fűtőegységek ellenőrzése nemcsak energetikai, de az ott élők egészségének megőrzése szempontjából is.

Először is biztosítsuk a fűtési-szellőztetési rendszer folyamatos takarítását és karbantartását. Például légfűtéses kazán esetében ne felejtsük el ajánlott időközönként cserélni vagy tisztítani a szűrőket, télen havonta ellenőrizzük őket. A koszos szűrők akadályozzák a szabad légáramlást, és ezáltal többlet energiafelhasználást idéznek elő, a piszkos szűrők pedig az egészségre is ártalmasak lehetnek.
Tisztítsuk is: a a radiátor levehető tetővel rendelkezik, vegyük le és belül is tisztítsuk meg. A por ugyanis kellemetlen szagot eredményez, ráadásul allergiát is kiválthat. Nem utolsó sorban pedig a fűtési rendszer hatékonyságát is csökkenti.

- Hirdetés -


Légtelenítést soha ne felejtsük el: például szokott a radiátor kotyogó hangot adni, vagy esetleg hűvös a teteje, míg az alja forró, ezek azt jelezhetik, hogy levegőbuborékok került a rendszerbe, amik csökkentik a hatásfokot. Így a radiátor nem csak hogy nem fűt rendesen, hanem még energiát is pazarol.
Ha termosztatikus radiátorszelepek vannak, azok ellenőrzése is fontos. Ahogyan az is, hogy legyünk tisztában vele, hogyan kell őket megfelelően beállítani: érzékelik közvetlen környezetük léghőmérsékletét, és aszerint, hogy hányas fokozatra kapcsoltuk engedik, vagy épp akadályozzák a forró víz radiátorba való áramlását.
A nyílászárók működése a fűtés szempontjából kényes kérdés. Ezért ellenőrizzük, hogy az ajtók és ablakok jól illeszkednek-e. Például kipróbálhatjuk, hogy mennyire egyszerű őket nyitni és csukni, meg is rázhatjuk őket. Ha el-elakadnak, az egyenetlenségeket, tehát végső soron réseket jelez.