A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében foglalt kiemelt feladat a környezetbarát napenergia hasznosításának növelése. Magyarország 2020-ban rekordokat dönt ezen a területen, hiszen a tavaszi teljesítmény-csúcs után októberben ismét a hazai áramtermelés minden korábbinál nagyobb hányadát fedezték a naperőművek. A kapacitások lendületes bővítését szolgálja a közcélú megújulóenergia-termelés támogatása, a második METÁR-tender benyújtási időszaka a napokban zárul le. A hazai energiaellátás importfüggőségének csökkentéséhez is nagyban hozzájárul, hogy a naperőművekből a hálózatra kiadott energia mennyisége 2018 elejéhez képest idénre több mint tizenháromszorosára nőtt – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az ITM közleményében kiemelte, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) adatai szerint az ipari méretű napenergia-termelők adták a magyarországi áramtermelés több mint 26 százalékát október 4-én, a déli csúcsidőszak negyedórájában. A 2020. április 16-án mért, 22 százalékos rekordot adták át a múltnak a naperőművek azzal, hogy idén már másodszor múlták felül minden korábbi mutatójukat. Az október eleji napon 1034 megawattal (MW) megdőlt az 50 kilowatt (KW) feletti beépített teljesítőképességű magyar napenergia-termelők termelési csúcsa is.
A napenergia gyors térnyerését mutatja, hogy 2018 első negyedévében előállított 20 gigawattórához (Gwh) képest az idei első negyedévben már 266 GWh-ra nőtt a naperőművek által hálózatra kiadott villamos energia mennyisége. Ennek is köszönhető, hogy ugyanezen az időtávon a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás több mint harmadáról 27 százalék közelébe mérséklődött az import részaránya – írják a közleményben.

Kaderják Péter kiemelte: a kormány mindent megtesz azért, hogy a magyar családok és a hazai vállalkozások is bővíthessék napenergia felhasználásukat. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv 32 milliárd forintot biztosít a kis- és középvállalkozások saját energiafogyasztásának legalább részleges kiváltását lehetővé tévő napelemes beruházások támogatására. A közcélú energiatermelést a METÁR-tenderekkel ösztönzi az ITM, az első kiírás 2020 márciusában eredményesen zárult. A 72 nyertes pályázó évente 193 GWh villamos-energia mennyiséget állíthat elő környezetbarát megújuló forrásokból. A beruházások megvalósítására három év áll rendelkezésre, a döntés óta eltelt mindössze hat hónap ellenére a támogatott fejlesztések között már akad befejezett is. A második felhívás 2020. október 15-ig áll nyitva a pályázók előtt.
Az ITM közleményben hangsúlyozza, dinamikus a növekedés a napenergia háztartási szintű hasznosításban is: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint ezeknek a kiserőműveknek az összteljesítménye már meghaladta az 500 MW-ot.
Előkészületben van a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez várhatóan 2021 júliusától vissza nem térítendő támogatást biztosító új program. Kiemelt cél, hogy a hátrányos helyzetű régiókban élő, megfelelő önerővel nem rendelkező nagycsaládok energiafogyasztásuk minél nagyobb részét saját napelemmel fedezhessék. A rezsiterhek további csökkentése mellett az ITM feltett szándéka, hogy a több gyermeket nevelők is hozzájárulhassanak a klímavédelmi törekvések valóra váltásához. A tiszta energia hasznosítása így a teremtett környezet megtartásán túl a nagycsaládokban felnövekvő fiatalok szemléletformálásában is előrelépést hoz – hangsúlyozta az államtitkár.
Kaderják Péter hozzátette, a naperőművi termelés felfutásának és a Paksi Atomerőmű megbízható működésének köszönhetően Magyarország jó ütemben közelít vállalásai teljesítéséhez. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv intézkedései elősegítik, hogy 2030-ra a belföldi villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonmentes forrásból származzon, 2050-re pedig elérjük a klímasemlegességet – tájékoztatott az ITM.

- Hirdetés -

MTI hír