1. Csak egy kis szél

A legnagyobb szélsebességet, amit valaha feljegyeztek, 511 kilométer/óra volt, ezt egy tornádó közelében mérték Oklahomában, 1999-ben. És hogy milyen erős lehet ez? Egy tornádó 300 mérföld/órával már elég erős ahhoz, hogy vonatokat kisiklasson, a füvet kitépje a földből, sőt, hogy a betont felszedje az utcákról.

- Hirdetés -

2. Jéglabda

Körülbelül ezer évvel ezelőtt emberek százai haltak meg különös módon a Himalájában. Egy vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az áldozatok kifogtak egy jégesőt, ami hatalmas, baseball labda méretű jégdarabokat szórt fejükre több mint 160 km/óra sebességgel. Hogyan történhetett mindez? A jégeső kialakulásában keresendő a válasz. Minél hosszabb ideig forognak az apró jégszemcsék a magasban, annál nagyobbakká válnak. Ha a jéglabdák olyan nagyra nőnek, hogy a szél már nem bírja el őket, jégesőként, vagy jéglabdaként esnek le.

3. Micsoda fények!

Sarki fények gyakran feltűnnek az Északi- és a Déli-sarkon. Ezek a gyűrűk több mint 19 ezer kilométer hosszúak. Akik a sarkvidékekhez közel élnek, különböző fényekben úszó óriási fényfüggönyöket láthatnak. Ez a gyönyörű hatás akkor jön létre, amikor a Napból a Föld felé kilövellő töltött részecskék több mint 1 millió mérföld/órával érkeznek be a Föld mágneses terébe. Amikor ezek a részecskék gázokat találnak el, a gázok fényt bocsátanak ki, ezeket festi meg a fény ilyen csodás látványt nyújtva.

4. Majd ha békák potyognak az égből

Szibéria egy városában a lakosok kénytelenek voltak fedett helyen védelmet keresni, mikor kisebb békák kezdtek esni az égből. A tudósok magyarázata szerint, a hurrikánok és tornádók fel tudják szívni a tavak, mocsarak felső rétegét. Ilyenkor békákat, halakat, egyéb vízi állatokat is magukba szippantanak, majd mérföldekkel messzebb szállítják a pórul járt kisebb élőlényeket, melyek eső hatását keltve potyognak le az égből.

Fotó: pixabay.com

5. Tűz és szél egyszerre

Mintha az egyszerű tornádóktól nem kellene tartanunk, előfordul olyan is, ami tűzből van. A futótüzek olyan erősek, hogy saját időjárási jelenséget tudnak létrehozni. Ahogy ezek a tüzek égnek, rengeteg mennyiségű oxigént fogyasztanak el. Az intenzív hő hatására a levegő gyorsan emelkedik és mikor helyére friss levegő árad, erős szél keletkezik. Néha ez az önszabályozott időjárás kavargó tüzes tornádókat hoz létre. Ezek a lángszóró tornádók, úgynevezett forgó tüzek, körülbelül 15 méter szélesek lehetnek és akár olyan magasra is megnőnek, mint egy 40 emeletes épület.