Leghosszabb kőolajvezeték
A korabeli Európa leghosszabb szénhidrogén-vezetéke volt a 250 kilométeres kőolajvezeték Bázakerettye és Budapest között. A vezetéken egyaránt szállítottak kőolajat és földgázt: az egymás után, szakaszosan bevezetett földgáz és kőolaj folyadékdugókat képez a vezetékben, ezeket a dugókat a fogadóállomáson választják szét (a keveredő részt újrafeldolgozzák, a procedúrát találóan dugós szállításnak nevezik).

Hotel és hűtőtorony
Lengyelország harmadik legnagyobb városában, Łódźban található Alicja Hotel nemcsak szemkápráztató színével tűnik ki az életvidám szocreál miliőből, hanem azzal is, hogy konkrétan egy hűtőtorony lábánál fekszik. Habár a környékhez illően poetikus nevű erőmű (Elektrociepłownia nr 2, barátainak csak EC-2, magyarul csak Kettes számú kogenerációs erőmű) 2015-ben leállt, illetve a hotel épülete is megújult, azonban aggodalomra semmi ok: a hűtőtorony nem ment sehova, ahogy az a képen is látható.

- Hirdetés -

Napenergia
Földünk másodpercenként 50 milliárd kWh energiát kap a Naptól. Ez a hatalmas fúziós erőmű, már évmilliárdok óta üzemel. A Napban hidrogén alakul át héliummá, roppant gravitációs nyomás mellett extrém magas hőmérsékleten. A nap felületének hőmérséklete 6000 Kelvin. A Nap hatalmas tömegében, amely a naprendszer több mint 99%-a az évmilliárdos működés ellenére még mindig több mint 70 % hidrogén üzemanyag van, ami szinte kimeríthetetlen energiaforrásként értelmezhető.

Mennyi az 1 kWh fogyasztás?
Centrifuga – 5 heti használat, elektromos (szeletelő) kés – ha minden hétvégén felszeletel egy adag bélszint, 4 éven keresztül, elektromos borotva – öt éven keresztül minden napi használat, elektromos konzervnyitó – napi egy konzerv kinyitása 4 éven keresztül, elektromos tűzhely – egy heti étel elkészítése egy négytagú családnak, elemtöltő – 100 óra töltés, energiatakarékos izzó (20W) – 50 órányi használat, fagyasztó: fél nap, fax – 3 órányi folyamatos használat, hajszárító (1000 W) – 6-szor 10 percnyi használta, hi-Fi berendezés: 8-10 órányi működés.