Kék mélység

Az óceán átlagos mélysége 4 km és évente kb. 6 milliárd kilogramm szemét kerül az óceánba, melynek túlnyomó része műanyag: az összes óceánban összesen kb. 20 millió tonna található. Ennek ellenére mégis kevéssé ismerjük: 95%-a a mélytengereknek még nincs feltérképezve ember által.

- Hirdetés -

Mi lehet a titka?

A mai napig nem tudták megfejteni sem kutatók, sem geográfusok a titkát, pedig valaminek kell ott lennie, ha ilyen veszélyes a hely. A Bermuda háromszögben annyi hajó és repülő tűnt el, mint a tengerek és óceánok többi területén összesen.

Nemcsak fortyog, ki is tör

Naponta 10 és 20 közötti számú vulkán tör ki a Föld különböző pontjain, van, amelyik a tengerszint alatt van. De nem mindig vörös lávaesőt kell elképzelni: Indonéziában van egy vulkán, amelyik például kék gőzt enged ki magából.

Sivatagi show

Bár a szárazság az egyik fő ismérve, 1979-ben esett a hó a Szaharában. Hólánccal azért nem kell készülnünk, ha oda megyünk, az utat pedig biztosan tudjuk követni: a Google ugyanis felbérelt egy tevét, hogy megcsinálja a sivatag utca nézetét.

Legmagasabban

5000 hegymászó érte el a Mount Everest tetejét, köztük egy 13 éves fiú, és egy 80 éves férfi is, gondolta volna? Ennek ellenére a Mount Everesten kb. 200 hullatetem található az úton haladva, ami most már látványossággá vált.