A lakberendezés nemcsak abból áll, hogy a fal melyik részére tesszük fel a képet, hanem abból is, hogy olyan minőségi anyagokat választunk ki, amelyeket aztán nemcsak élvezettel nézünk vagy használunk, hanem az abból kipárolgó festéket be is lélegezzük. Ez az öko-szemlélet egyik alapja.

Manapság az élet számos területét „öko szemmel” nézzük, figyelünk arra, mit veszünk, mit hordunk, és szelektíven gyűjtjük a szemetet. Arra azonban egyáltalán nem is gondolunk, hogy a lakberendezés során is használhatunk olyan lakberendezéseket, amelyek védik a környezetünket és minket is. A ház minden egyes szegmensén nem lehet változtatni, azt azonban már mi döntjük el, hogy milyen festéket kenünk a falra, milyen bútorokat választunk, mivel kezeljük a felületet.

Összességében elmondható, hogy a természetes választás mindig a lehető legjobb, nemcsak az öko-szempont alapján, hanem ebben érezzük a legjobban, legotthonosabban is magunkat. Ráadásul a természetes anyagok, mint például a fa, sosem mennek ki a divatból, néhány évente mindig újra és újra megjelenik a legnagyobb dizájnerek palettáján. Ez a különféle természetes anyagok használatát feltételezi, tömör fa, kő, gyapot, pamut. Ma már kiváló utánzatokat lehet kapni, mint például tapéta, amely famintázatú vagy kőhatású fali panel, így a természetet csempészhetjük az otthonunkba. No, persze, érdemes figyelni arra, hogy ha maga a termék ökobarát is, a ragasztóanyagok a legtöbb esetben nem.

- Hirdetés -

Ezeken kívül van még néhány szabály, amit érdemes megfontolni, ha igazán öko-barát otthont szeretnénk magunknak.

Az egyik első ilyen, hogy törekedjünk nagy, szellős terek létrehozására. Szó sincs itt gyűjtögető, emlékfelhalmozó, csecsebecséktől roskadozó polcokról, hanem az átlátható, egyszerű, tiszta terek jelenlétéről. A természetes fény így jobban tud érvényesülni, minimálisra csökkenthetjük a mesterséges világítás használatát. Esténként napenergia és LED izzók bocsátják ki a fényüket az otthonunkban.

A függőkaspók használata nagyon trendi és emellett környezettudatos megoldás is: ha energiatakarékos dizájnizzókkal használjuk, akkor jóval kevesebb a szén-dioxid kibocsátás, mint a hagyományos világításnál, emellett pedig rendkívül látványos.

A színek is a visszafogottságot jelképezik, a természet színei minden árnyalatban megtalálhatóak egy öko-otthonban: zöld, barna, sárga. A festékek kiválasztásánál fontos még a bio festékek előnyben részesítése. A burkolatok kiválasztása történjen a környezettudatosság jegyében: tartós, későbbiekben újra felhasználható termékeket keressünk. Ilyesmi például a bambusz vagy a parafa, ez utóbbi kiváló hőszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik.