Sokszor beszélünk róla, még többször halljuk. De tudjuk-e egyáltalán pontosan, hogy mit is jelent és milyen értékei vannak? A napenergia néhány szóban.

Meglepő, de Földünk másodpercenként 50 milliárd kWh energiát kap a Naptól, gondoljunk csak bele, ez hány villanykörte felkapcsolásához lenne elegendő. Ez a hatalmas fúziós erőmű, a Nap, már évmilliárdok óta üzemel, ráadásul hibátlanul.

- Hirdetés -

De hogyan is működik? A Napban hidrogén alakul át héliummá, roppant gravitációs nyomás mellett extrém magas hőmérsékleten, ennyire egyszerűen leírható az a roppant bonyolult folyamat, ami szó szerint a szemünk előtt zajlik. Éppen emiatt a magas hőmérséklet miatt a Nap felületének hőmérséklete 6000 Kelvin. El sem tudjuk képzelni azt a forróságot.

A Nap hatalmas tömegében, amely a naprendszer több mint 99%-a, az évmilliárdos működés ellenére még mindig több mint 70 százalék hidrogén üzemanyag van, ami szinte kimeríthetetlen energiaforrásként értelmezhető. Ráadásul roppant környezetbarát is, ezért is használják egyre többen és ismerik fel jelentőségét.