A családi otthonteremtési kedvezmény igénylése meghiúsulhat a korszerűsíteni kívánt ingatlan fűtési megoldása, vagy éppen annak hiánya miatt. Legyünk résen, mielőtt olyan házat vásárolunk, amelynek a fűtési rendszere nem engedi meg a támogatást!

A csok és a meghatározott preferált településeken igényelhető falusi csok támogatásnak számos feltétele van, mi most csak a fűtési rendszerrel foglalkozunk. Sajnos ezt illetően egyáltalán nem egyértelműek az elvárások, így érdemes tisztázni a helyzetet, nehogy utólag derüljön csak ki, hogy nem jár támogatás az adott ingatlanra.
Először is tudni kell, hogy bizonyos helyiségeknek mindenképpen fűtöttnek kell lenniük ahhoz, hogy az ingatlan csok-képes legyen. Előfordul, hogy egy ingatlan nem minden szobája fűtött, ami önmagában nem jelent feltétlenül elutasítást, ám az ilyen helyiségek nem számítanak bele a nettó alapterületbe (garázs, terasz, előtér, szélfogó stb.). Ha az ingatlan e nélkül is eléri a csok rendeletben meghatározott minimális nettó alapterületet, akkor ingatlanra igényelhető támogatás. Kivétel a fürdőszoba, ugyanis fűtetlen fürdőszoba nélkül ne is próbálkozzunk meg beadni az igénylést.

- Hirdetés -

Nem lehet a csok feltételeknek megfelelni azzal, hogy valaki a fent említett helyiségekbe – nappali, fürdő, szoba, étkező – betesz egy olajradiátort vagy egy elektromos hősugárzót, ugyanis a fűtési rendszernek beépítettnek és „állandónak” kell lennie, aminek egy konnektorba bedugott szerkezet nem felel meg.

Egy hősugárzó akkor lehet jó, ha azt a falra fel kell szerelni, ami azért nem jelent komoly kihívást. Ez alapján tehát akár egy hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas, falra szerelt klíma is megoldást jelenthet, ám egy mobilklíma már nem felel meg az elvárásoknak. Mint ahogy a kéménybe nem bekötött kályha vagy kandalló sem.

A falusi csok esetében annyi könnyítés van, hogy ha azt korszerűsítésre és bővítésre igénylik, itt elég utólag, a korszerűsítést és bővítést követően megfelelni, amiről az igénylőnek a kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű okiratban kell nyilatkoznia. Előzetesen mindössze annyit várnak el az ingatlantól, hogy rendelkezzen 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, vagy ez utóbbi hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű helyiséggel.

Tehát a fűtési rendszert is elég utólag kiépíteni a falusi csok esetében, ami központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazása is lehet. Fontos kitétel ugyanakkor az, hogy kizárólag KÖZPONTI fűtés kialakítására vagy cseréjére használható fel a támogatás, ami azt jelenti, hogy a rendszernek egyetlen helyről vezérelhetőnek kell lennie, illetve a hő előállításának és leadásának fizikailag el kell különülnie egymástól. Ilyen lehet például egy kazán, ami a felmelegített vizet keringteti a lakás helyiségeiben, a hőleadásról pedig a radiátorok, vagy a padlóban, esetleg a falban vezetett csövek gondoskodnak.

Népszerűek a napelemes és napkollektoros rendszerek, különösen az önálló házak esetében, ahol akár teljes energetikai függetlenség is elérhető a korszerű technológia segítségével. Ez csak akkor fér bele a falusi csok esetében a korszerűsítésbe, ha központi fűtési rendszerhez kapcsolódnak.