A szabad természetben már kipusztult európai bölények (Bison bonasus) két, eddig állatkertekben élő egyedét telepítették vissza a Rewilding Europe nevű szervezet által koordinált program keretében egy dél-bulgáriai természetvédelmi területre.

A Nyíregyházi Állatparkból származó és eddig a Miskolci Állatkertben nevelkedő fiatal bölény mellett a pozsonyi állatkertből származó társa kapott lehetőséget arra, hogy a faj egykor őshonos élőhelyén, a bulgáriai Rodope-hegységben újra természetes otthonra találjon – tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője szerdán az MTI-t.
A szakember a Nyíregyházán született nőstényről elmondta, a 2018 májusában világra jött üszőborjút születése után apja megtaposta, és a gondozóknak kellett kimenteniük a karámból. Mivel a nyíregyházi szakemberek azt szerették volna, ha nem a „kéztől nevelt”, hanem a természetes viselkedési formát tanulja meg fajtársaitól, az állatot a Miskolci Állatkert fiatal bölénycsapatában helyezték el.

A Rewilding Europe visszatelepítési projektje révén az első európai bölények 2013-ban érkeztek Bulgáriába. Az időközben más egyedekkel is felduzzasztott csordájukat 2019-ben engedték szabadon, az elmúlt két évben született három borjú pedig jelzi, hogy a faj megtalálta a helyét a vadrezervátumban. A nemrég Bulgáriába szállított két nőstény jelenleg a vadon élő bölények területén elhelyezett, úgynevezett szoktató karámban él, szabadon engedésük után pedig szarvasok, farkasok, keselyűk és sok más ritka és veszélyeztetett faj mellett fognak élni.
Az európai bölény azon fajokhoz tartozik, amelyek az állatkerteknek köszönhetik túlélésüket: a korábban még Magyarországon is előforduló állat a 20. század elejére a szabad természetben teljesen kipusztult Európában, az utolsó vadon élő egyedet 1925-ben vadászták le.
Megmentésükre 1923-ban Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság alakult; a szervezet először számba vette az állatkertekben fellelhető összes állatot, majd az összegyűjtött bölényeket zárt tartási körülmények között tenyészteni kezdte, és visszatelepítette a természetbe.
Az Európa-szerte zajló visszatelepítési programoknak köszönhetően manapság mintegy 8500 európai bölényt tartanak számon, közülük körülbelül 6200 egyed él szabadon a vadonban – olvasható a Rewilding Europe honlapján.

- Hirdetés -

MTI hír