Komposztfelhasználás

Otthonainkban, kertjeinkben rendszeresen keletkezik zöld hulladék. Mit is értünk ez alatt? Olyan hulladék, amely ház körül keletkezik a kertápolás során, és növényi részekből áll, mint lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom. Ezeket általában zsákokba helyezve, elszállíttatjuk a kommunális hulladékhoz hasonlóan. De vajon van más lehetőség is az elhelyezésre, akár jövedelmező módon?

A komposztálás kiváló lehetőség ezeknek a hulladékoknak a kezelésére. Ide helyezhető a gyom, a levágott fű, a lehullott falevél, a krumpli és a dinnye héja, a fonnyadt és túlérett gyümölcsök-zöldségek, 10%-ban csomagolópapír és újságpapír is elhelyezhető benne. A komposztálás a természet leutánzása, egy több szakaszból álló körfolyamat, amely során a szerves növényi hulladék lebomlik. Egy megfelelően megtervezett és kiépített komposztálóval akár energia is előállítható.

- Hirdetés -
Komposzt hőcserélő

Ehhez egy minimum 10-12 m3-es komposztálóra van szükség, amit közvetlenül a talajra ajánlott építeni. A hőmérséklet a komposzt belsejében a legmagasabb, így a hőcserélőket ennek megfelelően kívülről befelé csigavonalban helyezik el, valamint szükséges még egy keringtetőszivattyú is. A komposzt a 70°С -os hőmérsékletet is elérheti, így akár 35-40°С-os vizet is kaphatunk, ami ráköthető a padló – vagy falfűtésre. Egy teljes háztartás fűtésére természetesen nem elegendő, de sok energiát, ezáltal pénzt takaríthatunk meg.

Toalett

A 21. században, minden nap a kényelem és a komfort vesz minket körül. Már elképzelhetetlen számunka az az életmód, amit őseink 1000 vagy akár 100 évvel ezelőtt folytattak. Magyarország lakosságának nagy részénél már megoldották a vezetékes vízellátás és szennyvízelvezetés problémáját. A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepre naponta 53 ezer m3 szennyvíz érkezik.

A hőcserélő vezetékek lehetséges elrendezése

Egy átlagos négytagú magyar család naponta kb. 500-600 liter vizet használ fel, melyből az egy főre jutó WC öblítéshez elhasznált mennyiség nagyjából 18 liter. A legfőbb probléma, hogy toalett üzemeltetéséhez ugyanolyan minőségű vizet használunk, mint a csapból kifolyó ivóvíz. A megfelelő átalakításokkal azonban rengeteget takarékoskodhatunk.

Az egyik ilyen lehetőség a fürdővíz begyűjtése és újbóli felhasználása. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) egyik hallgatója, Alberto Vasquez a fejlődő országok vízproblémájára próbált megoldást találni. Egy 4 tartályból álló rendszert hozott létre, ami a zuhanytálcához hasonlóan összegyűjti a zuhanyzás során használt vizet, majd a gyűjtőnyíláson elvezeti a tárolókba. A rekeszenként akár 10 liter víz tárolására is alkalmas eszköz ezután könnyen mozgatható. Érdes felülete megakadályozza, hogy a használók elcsússzanak. Fontos hogy könnyen használható legyen, és ne nehezítse a hétköznapi életet, így könnyebben népszerűsíthető a lakosság körében. Gris nevű találmányával kivívta a szakértők elismerését és díjat nyert Hannoverben az iF Design Award pályázaton.

A Gris vízgyűjtő találmány

Komposzt toalett

A komposzt toalett egyik legnagyobb előnye, hogy nincs szükség vízvezeték beszerelésére, a szennyvíz elvezetésére, valamint sokkal kevesebb vizet igényel. Egy alaposan karbantartott komposzt WC kisebb szaghatással jár, mint egy hagyományos WC.

[3]A komposzt toalettek három részből állnak: az első kamra szűrőkkel van ellátva, ide hullik a friss hulladék, amelynek 90%-a víz, és úgy van megtervezve, hogy a folyadék elpárologjon belőle. Az első kamra megteltekor a tartály megbillenésével a nyers keverék áthull a második kamrába, ahol végbemegy a komposztálási folyamat. Itt szükség van megfelelő oxigénmennyiségre, optimális hőmérsékletre és nedvességre.

A komposzt toalett

A következő billenési ciklusban a vírusoktól és baktériumoktól mentes kész komposzt áthull a második kamrából a harmadik kamrába, ahonnan eltávolítható, majd felhasználható növények trágyázására. Emberi fogyasztású zöldségek, gyümölcsök trágyázására viszont nem ajánlott használni mivel betegségeket okozhat.

A legtöbb komposzt WC egy elektromos fűtőegységet tartalmaz, amely optimális hőmérsékleten tartja a komposztot. A komposzt WC optimális esetben 70°С-on működik. 55°С -on lelassul, és 45°С alatt teljesen leáll a komposztálási folyamat. A rendszer leállása nem feltétlenül jelenti annak meghibásodását, azonban a működés újraindításához biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet. A WC működéséhez egy áramforrásra is szükség van, ezért egy beépített fűtőegységgel van ellátva.

Számtalan lehetőségünk van a hétköznapi életben a fenntartható vízhasználatra. Kis energiabefektetéssel és átalakítással környezetkímélőbb életet élhetünk. Felelősek vagyunk a környezetre általunk gyakorolt hatásért. A víz egyik legfontosabb életfeltétele az emberi létnek, és mivel véges készletekkel rendelkezünk, így tisztaságának megőrzése kulcsfontosságú, ami napjainkra globális méretű problémává nőtte ki magát.

„Ezt a földet nem szüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kölcsönöztük.”

Viszoki Blanka

Források:

Szlávik János: Környezetgazdaságtan, Typotex kiadó, 2012,  ISBN: 978-963-9664-62-3

János – Nagy Ágnes: Dr. Tiszta Víz – A legcsodálatosabb természetes gyógyszer, Greylet Magyarország Kft, 2014, ISBN: 978-963-0895-41-5

Horváth Zsuzsanna: Fenntartható fejlődés, 2016 Dialóg Campus, ISBN: 9789638988966