A napelemrendszer szó már éppen annyira a közbeszédünk része, mint a hozzákapcsolódó egyéb fogalmak: kollektorok, alternatív energia, megújuló energiaforrások. Sokan mégsem vagyunk tisztában azzal, hogy pontosan hogyan és milyen befektetést jelenthet számunkra és pénztárcánk számára ilyen rendszer telepítése. Bár cikkünk egyáltalán nem akar senkit meggyőzni a napenergia ilyenfajta hasznosításáról, kétségtelen, hogy az egyik legkörnyezetkímélőbb, legjobban megújuló, legbiztosabb energiaforrásról beszélünk. De mint mindent energiaforrásnak azonban, ennek is van hátránya. De kezdjük az elején!

Hogy pontosan mi is a napelemrendszer?

Cellákból, fotovoltaikus panelekből összeállított berendezés, amely a rá eső napsugarakat elnyeli, így olyan elektromos mezőt létrehozva, amely áram kialakítását eredményezi. Ez a berendezés csak és kizárólag a Nap sugaraiból táplálkozik, vagyis napsütés híján nem élvezhetjük a hasznát sem. Ez egy olyan megújuló energiaforrás, amely gyakorlatilag kimeríthetetlen (hiszen a Nap nem fog kihunyni), hosszú távú hatást biztosítja táplálja a rendszer megfelelő működését. Az előnyöket tekintve felsorolhatjuk, hogy ingyen van maga az energia, és korlátlanul áll a rendelkezésünkre. Nincsenek negatív következményei a környezetre nézve, nem igényel állandó felügyelet és karbantartást, de távoli helyeken is megoldható a termelése.

- Hirdetés -

Kétféle fajtáját különböztetjük meg, az egyik a napelem, a másik pedig a napkollektor és e kettő nem keverendő egymással, bár mindkettő ezt az energiaforrást használja. Előbbi termeli az áramot, utóbbi pedig a fűtéshez, forró vízhez használja az energiát. Az előbb említett hátrányok közé sorolandó, hogy bár felhős időben is dolgozik a rendszer, nem olyan mértékben, mintha sütne a Nap, ezért javasolt, hogy sokat napozott helyre helyezzük és olyan éghajlati viszonyok közé, amelyek támogatják a rendszer lehető legoptimálisabb működését. Ezenkívül érdemes akkumulátorral is felszerelkeznünk, mert ha nem akarjuk azonnal felhasználni az energiát, akkor elveszhet.

A technikát megkülönböztetendő kétféle ismert típust különböztetünk meg: a kristályos és a vékonyrétegű modelleket. Előbbi sokkal elterjedtebb és ismertebb, azokon belül is kétféle típust találunk: mono- és polikristályos típust. A monokristályos hatásfoka nagyobb, de ez az árán is meglátszik.

Fotó: pixabay.com

Ha még mindig nem tudunk dönteni, akkor nézzük tovább az előnyeit. Bár maga a telepítése jelentős összegbe kerül, a használata már nem fog további összegeket felemészteni, mert a napenergia ingyenes, ezért hosszú távon behozza az árát. Ehhez azonban szakértő tanácsára
van szükségünk mind a telepítés, mind az üzemeltetés során, saját magunk ne próbálkozunk meg a beüzemelésével. A beszerelés függ a tető szerkezetétől, dőlés szögétől, benapozottságától stb. Emellett környezetbarát, nem szabadulnak fel káros anyagok, nem szennyezzük vele a levegőt és nem nehézkes a beszerelése, tárolása sem, nem veszélyes sem az állatvilágra, sem az emberekre. Nem igényel gyakori vagy nagyobb kiadással járó karbantartást, ha jól telepítették és ha megfogadjuk az üzemeltetéssel kapcsolatos tanácsokat.

Jelentősen csökkenthetjük tehát a rezsiköltségünket, akár nullszaldóssá is tehetjük egy-két év alatt, ha pedig a kezdő tőkénk hiányzik hozzá, érdemes körbenézni a pályázatok világában, hiszen sok támogatás bárki számára elérhető. Csupán tájékozódás vagy jó pályázatíró kérdése.

GreenOrigo