A tenger egy nagy kiterjedésű sós víztömeg, a tengerek meghatározása nem egyértelmű, ezért több tenger (vagy tó) besorolása vitatott. Két nagy fajtáját különítjük el: peremtenger és beltenger.

Az óceán is, illetve egyes tavakat is előszeretettel hívnak tengernek, ezek az elnevezések a köztudatban ragadtak, de földrajzi szempontból nem túl pontos meghatározások, gondoljunk csak a Holt-tengerre, ami valójában egy tó, de nem szokták akként emlegetni. Arról, hogy milyen keveset tudunk a tengerek és óceánok világáról, két érdekességet is hoztunk.

- Hirdetés -

Kék mélység

Az óceán átlagos mélysége 4 km és évente kb. 6 milliárd kilogramm szemét kerül az óceánba, melynek túlnyomó része műanyag: az összes óceánban összesen kb. 20 millió tonna található. Ennek ellenére mégis kevéssé ismerjük: 95%-a a mélytengereknek még nincs feltérképezve ember által.

Mi lehet a titka?

A mai napig nem tudták megfejteni sem kutatók, sem geográfusok a titkát, pedig valaminek kell ott lennie, ha ilyen veszélyes a hely. A Bermuda háromszögben annyi hajó és repülő tűnt el, mint a tengerek és óceánok többi területén összesen.