Házépítés során már a tervezésnél eldől, milyen energiatakarékossági lépéseket teszünk a otthonunk minél olcsóbb és környezetbarátabb fenntartásáért.

Más a helyzet, ha már van épületünk és annak szerkezeti elemei még legalább 30 év élettartamot ígérnek, de a magas energiaköltségek (és esetleg állagromlás) miatt felújításra szorul. Ilyenkor számos dolog eleve adott, nem tudunk változtatni az alaprajzon, a tájoláson, csak nagyobb felfordulás árán tudjuk módosítani az ablakok számát, helyét, méretét (de az utóbbi esetben már nem annyira felújításról, mint inkább újjáépítésről van szó).

- Hirdetés -

Nyilván lehet valamennyi eredményt elérni úgy is, hogy nem nyúlunk az épülethez, csak kicseréljük a kazánt, szabályozókkal látjuk el az épületgépészeti rendszereket és más hasonló beavatkozásokkal élünk. Ebben az esetben a gyengébb minőségű épület továbbra is magas energiaigényét jobb hatásfokú berendezésekkel olcsóbban elégítjük ki. Komoly eredményt akkor érünk el, ha az épülethez is hozzányúlunk.

A viszonylag legegyszerűbb beavatkozás az ablakok cseréje, hiszen a régebbi ablakok még újkorukban sem feleltek meg a mai követelményeknek, az évek során pedig vélhetően le is pusztultak. A külső falak utólagos hőszigetelése a következő lépés: nincs annak akadálya, hogy ezzel akár a mai követelményeknek megfelelő minőséget is elérjük. A hőszigetelő réteg vastagságával nem érdemes takarékoskodni, hiszen az az összes költségnek csak egy kisebb hányadát teszi ki. A fal letisztítása, a ragasztóanyag, az esetleg szükséges állványozás, a munkadíj ugyanannyi, akár 2, akár 20 cm vastag szigetelést alkalmazunk, a műanyag vakolat, az azt erősítő háló, a rögzítőcsavarok és dübelek ára is alig függ a vastagságtól. Természetesen külső oldali hőszigetelésről van szó, belső oldalon alapterület csökkenés és nagy felfordulás árán is csak korlátozott eredmény érhető el.

Fotó: pixabay.com

A fűtetlen padlásterek utólagos hőszigetelése igen egyszerű és viszonylag olcsó. A fűtött tetőterek esetében a szarufák méretének megfelelő vastagságú, azok között elhelyezett hőszigetelésen túl fontos a szarufák alatti folytonos hőszigetelés kialakítása – mindez a tető megbontása nélkül, száraz technológiával, belülről is kivitelezhető. A fűtetlen padlások födémjeire a hőszigetelés egyszerűen fektethető, a tetőtér zugai, régi fafödémek esetén a gerendák közti üregek fújt hőszigeteléssel tölthetők ki.

Nagyobb problémát jelenthetnek a lapostetők. Abban a szerencsés esetben, ha a szerkezet és a vízszigetelés kifogástalan állapotban van, az egésznek a tetején nedvességre nem érzékeny hőszigetelő extrudált polisztirol lapok helyezhetők el az azokat a helyükön tartó leterheléssel (kavicsszórás, járólap). Ha azonban nem ilyen szerencsés a helyzet, akkor új rétegrendet és új vízszigetelést kell kialakítani.
Nagy léptékű beavatkozást jelent magastető ráépítése – erre leginkább akkor lehet gondolni, ha lakótér bővítésre is szükség van.
A lábazatok hőszigetelése a talajszintig aránylag egyszerűen megoldható, a talajszint alatt azonban csak körülményesen. Ennek ellenére ez utóbbit is erőltetni kell akkor, ha az épület nincs alápincézve, mert a talajra fektetett padló vízszintes síkban utólagosan gyakorlatilag nem hőszigetelhető.

Ahogy láthatják, számtalan megoldás létezik arra, hogy utólagosan is szigeteljük, korszerűbbé és energiatakarékosabbá tegyük az otthonunkat, a kérdés már csak, pénztárcánk mit enged meg nekünk.