Oroszországban április 27. és május 3. között 134 843 hektár területen 717 erdőtüzet oltottak el – közölte honlapján hétfőn a légi oltásért felelős szövetségi szolgálat, az Avialeszoohrana.

Az ország 85 régiójából az elmúlt héten 38-ban kellett felvenni a küzdelmet a lángokkal. 206 tűzesetet az emberi tényező okozta, egyebek között a száraz fű égetése terjedt át az erdőkre. Négy tűz villámcsapás miatt keletkezett.

Hétfőn 10 régióban 52 361 hektáron 41 erdőtűz égett, egyebek között a Bajkálontúli területen, a tuvai, a hakasz, a burját és az altaji köztársaságban, a Habarovszki területen, Amur és Uljanovszk megyében, valamint a zsidó autonóm régióban. Az erdőtüzek miatt eddig négy régióban vezettek be teljes vagy részleges rendkívüli állapotot. 56 régióban különleges tűzvédelmi készültség van érvényben.

- Hirdetés -

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hétfői egyik katasztrófavédelmi tanácskozáson támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy szigorítsák meg a büntetést azok esetében, akik gyújtogatással próbálják meg elleplezni a tiltott fakitermelést. Jevgenyij Zinyicsev a rendkívüli helyzetek minisztere, aki kritikusnak nevezte a Szibériában és az orosz Távol-Keleten kialakult helyzetet. Kifogásolta, hogy Oroszországban az elmúlt két év alatt rendkívüli nagy kárt okozó tűzesetek miatt csak 19 személyt vontak felelősségre és bírságoltak meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy Németországban például egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki tiltott tűzrakásért.

MTI hír